Θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας

Καλώς ήρθατε στην Ιστοσελίδα του Δρ. Σταύρου Ι. Σταυρίδη
Ορθοπαιδικού Χειρουργού – Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης

Για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο από το περιοδικό της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» πατήστε ΕΔΩ

Υπηρεσίες
N

Οσφυϊκές διατρηματικές επισκληρίδιες εγχύσεις (Nerve root injections)

Οι εγχύσεις αυτές αποσκοπούν στην ανακούφιση του πόνου της μέσης (οσφυαλγίας) και του πόνου στο πόδι (ισχυαλγίας). Το κορτικοστερροειδές μπορεί να μειώσει το οίδημα και τη φλεγμονή της νευρικής ρίζας, που προκαλούνται από πληθώρα παθήσεων, όπως σπονδυλική στένωση, ριζοπάθεια και δισκοκήλη.

Περισσότερα

 1. Εντοπισμός της σωστής ρίζας

Ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα με ένα μαξιλάρι τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά του για περισσότερη άνεση και για κάμψη της σπονδυλικής στήλης. Στην θέση αυτή οι σπόνδυλοι απομακρύνονται μεταξύ τους, επιτρέποντας ευκολότερη πρόσβαση στον επισκληρίδιο χώρο. Με την βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος, εντοπίζουμε τη σωστή ρίζα και ακολουθεί τοπική αναισθησία του υπερκείμενου δέρματος, καθώς και όλων των υποκείμενων μαλακών μορίων μέχρι το σπόνδυλο.

 

 1. Εισαγωγή βελόνας

Ο γιατρός εισάγει υπό άσηπτες συνθήκες μια λεπτή βελόνα – καθετήρα διαμέσου της αναισθητοποιημένης περιοχής. Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο τοποθετεί προσεκτικά τη βελόνα μέσα στο τρήμα, κοντά στη νευρική ρίζα.  Η σωστή θέση της επιβεβαιώνεται με την έγχυση σκιαστικής ουσίας.

 

 1. Έγχυση του φαρμάκου

Ένας συνδυασμός τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς εγχύεται μέσω της βελόνας στον ενδοτρηματικό επισκληρίδιο χώρο, ασκώντας άμεση αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση στην πάσχουσα ρίζα.

 

Ολοκλήρωση της επέμβασης

Εάν είναι απαραίτητο μπορεί να πραγματοποιηθεί έγχυση σε περισσότερες από μία ρίζες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η επανάληψη της έγχυσης μέχρι τρεις φορές, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σημαντική ανακούφιση από την πρώτη κι όλας έγχυση, η οποία ανακούφιση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πάνω από ένα χρόνο.

N

Εγχύσεις στις σπονδυλικές αρθρώσεις (Facet injections)

Κάθε σπόνδυλος συνδέεται με τον υπερκείμενο και τον υποκείμενο σπόνδυλο μέσω των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facet joints), οι οποίες βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης.  Η έγχυση στις αρθρώσεις αυτές (facet block) μπορεί να είναι εξίσου διαγνωστική και/ή θεραπευτική για οσφυαλγία και/ή αυχεναλγία. Το facet block μπορεί να επιβεβαιώσει εάν οι αρθρώσεις είναι πράγματι η πηγή του πόνου (διάγνωση) και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και την φλεγμονή (θεραπεία).

Περισσότερα

 1. Τοποθέτηση της βελόνας

Η έγχυση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Μια βελόνα – καθετήρας τοποθετείται υπό άσηπτες συνθήκες στη σπονδυλική άρθρωση.

 

 1. Έλεγχος τοποθέτησης της βελόνας

Η σωστή τοποθέτησή της βελόνας ελέγχεται  με τη χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος και επιβεβαιώνεται με την έγχυση σκιαστικής ουσίας.

 

 1. Έγχυση του φαρμάκου

Ένας συνδυασμός τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς εγχύεται μέσω της βελόνας.  Ανάλογα με την προέλευση του πόνου, μπορούν να διενεργηθούν μία ή περισσότερες εγχύσεις. Εάν ο πόνος υποχωρήσει μετά την ένεση, αυτό σημαίνει ότι η άρθρωση ήταν η αιτία του πόνου.

 

Ολοκλήρωση της επέμβασης

Η οσφυαλγία ή αυχεναλγία μπορεί να υποχωρήσουν μετά από μια επιτυχημένη έγχυση. Ωστόσο μόλις εξασθενήσει η δράση του τοπικού αναισθητικού, ο πόνος πιθανώς να επανεμφανιστεί. Συνήθως απαιτούνται μερικές μέρες  για να δράσει το κορτικοστεροειδές και να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Με την θεραπεία αυτή, μπορούμε να πετύχουμε μείωση του πόνου για διάστημα εβδομάδων έως μηνών. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τρεις φορές το χρόνο.

N

Εγχύσεις στην ιερολαγόνια άρθρωση (SI joint injections)

Η έγχυση πραγματοποιείται για ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την αρθρίτιδα της ιερολαγόνιας άρθρωσης, δηλαδή του σημείου, όπου ενώνεται η σπονδυλική στήλη με τη λεκάνη. Το κορτικοστεροειδές, μπορεί να μειώσει το οίδημα και τη φλεγμονή στην άρθρωση.

Περισσότερα

 1. Εντοπισμός της ιερολαγόνιας άρθρωσης

Ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα με ένα μαξιλάρι τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά του για περισσότερη άνεση και για κάμψη της σπονδυλικής στήλης. Με την βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος, εντοπίζουμε την ιερολαγόνια άρθρωση και ακολουθεί τοπική αναισθησία του υπερκείμενου δέρματος, καθώς και όλων των υποκείμενων μαλακών μορίων μέχρι την άρθρωση.

 

 1. Εισαγωγή βελόνας

Ο γιατρός εισάγει υπό άσηπτες συνθήκες μια λεπτή βελόνα – καθετήρα διαμέσου της αναισθητοποιημένης περιοχής. Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο τοποθετεί προσεκτικά τη βελόνα μέσα στην ιερολαγόνια άρθρωση.  Η σωστή θέση της επιβεβαιώνεται με την έγχυση σκιαστικής ουσίας.

 

 1. Έγχυση του φαρμάκου

Ένας συνδυασμός τοπικού αναισθητικού και κορτικοστεροειδούς εγχύεται μέσω της βελόνας στην ιερολαγόνια άρθρωση, ασκώντας άμεση αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση στην πάσχουσα περιοχή.

 

Ολοκλήρωση της επέμβασης

Εάν είναι απαραίτητο μπορεί να πραγματοποιηθεί έγχυση και στις δύο ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σημαντική ανακούφιση από την πρώτη κιόλας έγχυση, η οποία ανακούφιση μπορεί να διαρκέσει ικανό χρονικό διάστημα. Η έγχυση μπορεί να επαναληφθεί αν χρειαστεί.

N

Διήθηση έσω νευρικού κλάδου (medial branch block)

Πρόκειται για μια διαγνωστική κυρίως έγχυση που στοχεύει στην αναγνώριση μιας επώδυνης σπονδυλικής άρθρωσης. Οι σπονδυλικές αρθρώσεις βρίσκονται στο πίσω μέρος των σπονδύλων και επιτρέπουν την κάμψη, έκταση και στροφή της σπονδυλικής στήλης.

Περισσότερα
Εντοπισμός της προς εξέταση άρθρωσης Ο ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα με ένα μαξιλάρι τοποθετημένο κάτω από την κοιλιά του για περισσότερη άνεση και για κάμψη της σπονδυλικής στήλης. Με την βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος εντοπίζεται η προς εξέταση σπονδυλική άρθρωση.   Διενέργεια τοπικής αναισθησίας Στην αρχή διενεργείται τοπική αναισθησία του υπερκείμενου δέρματος, καθώς και όλων των υποκείμενων μαλακών μορίων μέχρι την άρθρωση.   Εισαγωγή βελόνας Ο γιατρός εισάγει προσεκτικά υπό άσηπτες συνθήκες μια λεπτή βελόνα – καθετήρα διαμέσου της αναισθητοποιημένης περιοχής μέχρι την άρθρωση. Η σωστή θέση της βελόνας επιβεβαιώνεται με την έγχυση σκιαστικής ουσίας.   Έγχυση του φαρμάκου Τοπικό αναισθητικό εγχύεται μέσω της βελόνας στην περιοχή της άρθρωσης, αναισθητοποιώντας τα παρακείμενα μικρά νεύρα, γνωστά ως έσω νευρικοί κλάδοι. Πρόκειται για κλάδους που μεταφέρουν ερεθλισματα από και προς τις αρθρώσεις. Η έγχυση του τοπικού αναισθητικού μπλοκάρει προσωρινά τη λειτουργία των νεύρων αυτών.   Ολοκλήρωση της διήθησης Αν η διήθηση επιφέρει προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων, επιβεβαιώνεται η διάγνωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πιο μακράς δράσης ουσία, ή να γίνει ακόμα και απονεύρωση των πασχουσών αρθρώσεων. Αν η διήθηση δεν έχει αποτέλεσμα, ο γιατρός μπορεί να δοκιμάσει γειτονικές αρθρώσεις ώστε να εντοπίσει τη σωστή.
N

Απονεύρωση σπονδυλικών αρθρώσεων με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF Neurotomy)

Αυτή η θεραπευτική μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal-invasive) μειώνει ή εξαλείφει τον πόνο που προέρχεται από τις κατεστραμμένες σπονδυλικές αρθρώσεις (facet joints), διακόπτoντας τις νευρικές οδούς  που μεταφέρουν τον πόνο (medial branch nerves). Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Περισσότερα

 1. Τοποθέτηση της βελόνας

Μια βελόνα – καθετήρας τοποθετείται υπό άσηπτες συνθήκες κοντά στον  έσω νευρικό κλάδο της πάσχουσας άρθρωσης. Η σωστή τοποθέτησή της, επιτυγχάνεται με τη χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος.

 

 1. Τοποθέτηση του ηλεκτροδίου

Το ειδικό ηλεκτρόδιο ραδιοσυχνοτήτων προωθείται μέσω της βελόνας. Ο χειρουργός ελέγχει τη σωστή θέση του, εφαρμόζοντας ένα ασθενές ηλεκτρικό ερέθισμα. Εάν αναπαράγεται ο πόνος χωρίς άλλες μυϊκές ή αισθητικές επιδράσεις, τότε το ηλεκτρόδιο έχει τοποθετηθεί σωστά.

 

 1. Θεραπεία

Ο γιατρός χρησιμοποιεί το ηλεκτρόδιο για να καυτηριάσει το νευρικό κλάδο. Έτσι καταστρέφεται η ικανότητα του να μεταφέρει στον εγκέφαλο την αίσθηση του πόνου. Εάν είναι απαραίτητο, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε νευρικούς κλάδους  περισσοτέρων αρθρώσεων.

 

Ολοκλήρωση της επέμβασης

Μετά το τέλος της επέμβασης, το ηλεκτρόδιο και η βελόνα αφαιρούνται. Παρά το γεγονός ότι ο πόνος μπορεί να αυξηθεί κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, ο ασθενής συνήθως έχει πλήρη ανακούφιση από τον πόνο, μέσα σε ένα μήνα. Με την μέθοδο αυτή μπορεί να επιτευχθεί ανακούφιση του πόνου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εάν κριθεί απαραίτητο, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί.

N

Κυφοπλαστική

Αυτή η μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας  (minimal invasive) εφαρμόζεται στη θεραπεία οστεοπορωτικών καταγμάτων. Είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει άμεση ανακούφιση του πόνου και  ανάταξη της καθίζησης των σπονδύλων.

Περισσότερα

Τοποθέτηση εργαλείων

Μέσω μιας μικρής τομής (2 εκ) δέρματος τοποθετούνται ειδικές κάνουλες  μέσα στο καταγματικό σπονδυλικό σώμα.

 

Τοποθέτηση «μπαλονιού»

Ένα ειδικό διατεινόμενο «μπαλονάκι» τοποθετείται στην περιοχή του κατάγματος.

 

Δημιουργία κοιλότητας

Με το φούσκωμα του «μπαλονιού» δημιουργείται μια κοιλότητα στο σπονδυλικό σώμα και επέρχεται μερική αποκατάσταση του ύψους του σπονδύλου, ενώ στη συνέχεια το «μπαλονάκι»  ξεφουσκώνει και αφαιρείται.

 

Σταθεροποίηση του κατάγματος

Η δημιουργηθείσα κοιλότητα γεμίζεται με ειδικό οστικό τσιμέντο  και το κάταγμα σταθεροποιείται. Ακολουθεί σύγκλειση της δερματικής τομής.

 

Τέλος της επέμβασης

Με την ολοκλήρωση της επέμβασης σχηματίζεται ένας «εσωτερικός νάρθηκας», ο οποίος σταθεροποιεί το σπόνδυλο, αποκαθιστά το ύψος του, μειώνοντας έτσι την κυφωτική παραμόρφωση και παρέχει ταχεία ανακούφιση του πόνου επιτρέποντας την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με τη σπονδυλοπλαστική  και συχνά έχουν κοινές ενδείξεις εφαρμογής.

N

Σπονδυλοπλαστική

Αυτή η μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας  (minimal invasive) εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση σπονδυλικών καταγμάτων από οστεοπόρωση ή όγκο. Σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και  παρέχει άμεση ανακούφιση του πόνου.

Περισσότερα

Βιοψία  σπονδύλου

Με τοπική αναισθησία της περιοχής, εισάγεται στο σπόνδυλο υπο ακτινοσκοπική καθοδήγηση η ειδική κάνουλα εργασίας. Μέσω αυτής είναι δυνατή η λήψη βιοψίας από την περιοχή της βλάβης.

 

Σταθεροποίηση του κατάγματος

Ο καταγματικός σπόνδυλος γεμίζεται με ειδικό οστικό τσιμέντο που σκληραίνει άμεσα και τον σταθεροποιεί. Στη συνέχεια η κάνουλα αφαιρείται.

 

Τέλος της επέμβασης

Με την ολοκλήρωση της επέμβασης σχηματίζεται ένας «εσωτερικός νάρθηκας», ο οποίος σταθεροποιεί το σπόνδυλο και παρέχει ταχεία ανακούφιση του πόνου επιτρέποντας την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με την κυφοπλαστική  και συχνά έχουν κοινές ενδείξεις εφαρμογής.

 

θεραπείες ελάχιστες επεμβατικότητας