Παθήσεις
Καλώς ήρθατε στην Ιστοσελίδα του Δρ. Σταύρου Ι. Σταυρίδη
Ορθοπαιδικού Χειρουργού – Χειρουργού Σπονδυλικής Στήλης
Ανατομία της σπονδυλικής στήλης
Η σπονδυλική στήλη συνιστά την κύρια στηρικτική δομή του σώματος. Οι 33 σπόνδυλοι που την συναποτελούν χωρίζονται σε 5 μοίρες:
αυχενική, θωρακική, οσφυϊκή, ιερή και κοκκυγική.
Περισσότερα...


Η έναρξη της οσφυοϊσχιαλγίας
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι τα «αμορτισέρ» της σπονδυλικής στήλης. Οι δίσκοι απορροφούν τους κραδασμούς και επιτρέπουν τις κινήσεις μεταξύ των σπονδύλων. Αποτελούνται από ένα μαλακό εσωτερικό πυρήνα (πηκτοειδή πυρήνα) κι ένα ινώδες, σκληρό, εξωτερικό περίβλημα (ινώδη δακτύλιο).
Περισσότερα...

Δισκοκήλη
Η δισκοκήλη είναι μια συχνή βλάβη που μπορεί να προσβάλει κάθε σημείο της σπονδυλικής στήλης. Μια δισκοκήλη μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πόνο καθώς και άλλα προβλήματα στα άνω και κάτω άκρα.
Περισσότερα...

Αυχενική ριζοπάθεια
Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε φλεγμονή ή συμπίεση μίας ή περισσότερων αυχενικών νευρικών ριζών. Καθώς οι ρίζες αυτές νευρώνουν τους ώμους και τα άνω άκρα, μια βλάβη στην αυχενική μοίρα είναι δυνατόν να προκαλέσει συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές. Η αυχενική ριζοπάθεια μπορεί να οφείλεται σε μία πληθώρα προβλημάτων των οστικών δομών και των μαλακών μορίων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Περισσότερα...
Αιτιολογία (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
Μία συχνή αιτία είναι η δισκοκήλη. Πρόκειται για μία ρήξη στον ινώδη δακτύλιο του δίσκου που επιτρέπει την προς τα έξω προβολή του πηκτοειδούς πυρήνα. Η κήλη αυτή μπορεί να προκαλέσει επώδυνη πίεση της νευρικής ρίζας.
Αιτιολογία (εκφυλιστική δισκική νόσος)
Μια άλλη συχνή αιτία βλάβης της ρίζας είναι η εκφυλιστική δισκική νόσος. Αυτή εμφανίζεται όταν ο δίσκος εξασθενεί και επιτρέπει τη μη φυσιολογική κίνηση των παρακείμενων σπονδύλων. Μπορεί να προκληθεί στένωση των σημείων εξόδου των νευρικών ριζών και συμπίεσή τους.
Αιτιολογία (σπονδυλική στένωση)
Κατά τη διαδικασία εκφύλισης των σπονδύλων, δίσκων και αρθρώσεων είναι δυνατός ο σχηματισμός οστεοφύτων, τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και στα νευρικά τρήματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σπονδυλική στένωση και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πίεση του νωτιαίου μυελού (μυελοπάθεια) και των νευρικών ριζών (ριζοπάθεια).
Συμπτώματα
Οι βλάβες των αυχενικών ριζών εντοπίζονται κυρίως στην κατώτερη αυχενική μοίρα (Α5-Α7). Στα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος, αδυναμία και υπαισθησία, η εμφάνιση των οπίων ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης. Για παράδειγμα μία βλάβη της Α5 ρίζας μπορεί να προκαλέσει πόνο και αδυναμία στον ώμο και στο άνω τμήμα του βραχίονα. Μια βλάβη της Α6 ρίζας μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο και στο βραχίονα και αδυναμία στο βραχίονα. Τέλος βλάβη της Α7 ρίζας είναι δυνατόν να προκαλέσει πόνο από τον αυχένα μέχρι το χέρι και αδυναμία στο βραχίονα και στο χέρι.
Θεραπεία
Η πρώτη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι κατά κανόνα συντηρητική. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής με επιμονή των συμπτωμάτων για πάνω από δύο περίπου μήνες, ή επί εμφάνισης νευρολογικών βλαβών, συνιστάται η χειρουργική θεραπεία, συνήθως με τη μορφή της πρόσθιας δισκεκτομής και σπονδυλοδεσίας (ACDF).
Οσφυϊκή ριζοπάθεια (ισχιαλγία)
Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε φλεγμονή ή συμπίεση μίας ή περισσότερων οσφυϊκών νευρικών ριζών. Καθώς οι ρίζες αυτές νευρώνουν τα κάτω άκρα (ισχία, γλουτούς, μηρούς, κνήμες, πόδια), μια βλάβη στην οσφυϊκή μοίρα είναι δυνατόν να προκαλέσει συμπτώματα σε αυτές τις περιοχές. Η ισχιαλγία μπορεί να οφείλεται σε μία πληθώρα προβλημάτων των οστικών δομών και των μαλακών μορίων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Περισσότερα
Αιτιολογία (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
Μία συχνή αιτία είναι η δισκοκήλη. Πρόκειται για μία ρήξη στον ινώδη δακτύλιο του δίσκου που επιτρέπει την προς τα έξω προβολή του πηκτοειδούς πυρήνα. Η κήλη αυτή μπορεί να προκαλέσει επώδυνη πίεση της νευρικής ρίζας.
Αιτιολογία (εκφυλιστική δισκική νόσος)
Μια άλλη συχνή αιτία βλάβης της ρίζας είναι η εκφυλιστική δισκική νόσος. Αυτή εμφανίζεται όταν ο δίσκος εξασθενεί και επιτρέπει τη μη φυσιολογική κίνηση των παρακείμενων σπονδύλων. Μπορεί να προκληθεί στένωση των σημείων εξόδου των νευρικών ριζών και συμπίεσή τους.
Αιτιολογία (σπονδυλική στένωση)
Κατά τη διαδικασία εκφύλισης των σπονδύλων, δίσκων και αρθρώσεων είναι δυνατός ο σχηματισμός οστεοφύτων , τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και στα νευρικά τρήματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σπονδυλική στένωση και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη πίεση των νευρικών ριζών.
Συμπτώματα
Οι βλάβες των οσφυϊκών ριζών μπορεί να εντοπίζονται σε οποιοδήποτε επίπεδο της οσφυϊκής (Ο1-Ο5) ή στο ανώτερο επίπεδο της ιεράς (Ι1) μοίρας. Στα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος, αδυναμία και υπαισθησία, η εμφάνιση των οπίων ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης. Για παράδειγμα μία βλάβη της Ο2 ρίζας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μηρό και αδυναμία στο ισχίο. Μια βλάβη της Ο3 ρίζας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μηρό και αδυναμία στο μηρό και στο γόνατο. Βλάβη της Ο4 ρίζας μπορεί να προκαλέσει πόνο που ακτινοβολεί από τη μέση στο πόδι και αδυναμία του ποδιού. Βλάβη της Ο5 ρίζας μπορεί να προκαλέσει πόνο στην έξω επιφάνεια της κνήμης και στην άνω επιφάνεια του ποδιού, καθώς και αδυναμία στο πόδι. Τέλος βλάβη της Ι1 ρίζας είναι δυνατόν να προκαλέσει πόνο από τη γάμπα στην έξω επιφάνεια του ποδιού και αδυναμία στο πόδι.
Θεραπεία
Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την εντόπιση της κήλης και τη βαρύτητά της. Μια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και επισκληρίδιες εγχύσεις κορτικοστεροειδών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Αν οι μέθοδοι αυτές αποδειχθούν ανεπαρκείς είναι πιθανόν να απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης (δισκεκτομή).
Εκφυλιστική δισκική νόσος
Πρόκειται για την εξασθένηση ενός ή περισσοτέρων μεσοσπονδυλίων δίσκων, οι οποίοι φυσιολογικά δρουν ως «αμορτισέρ» ανάμεσα στους σπονδύλους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί είτε ως τμήμα της φυσιολογικής εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης, είτε ως αποτέλεσμα τραυματισμού.
Περισσότερα
Ρήξη του δακτυλίου
Η εκφυλιστική δισκική νόσος ξεκινάει συνήθως με την εμφάνιση μικρών ρωγμών στην περιφέρεια του δίσκου, στον ινώδη δακτύλιο. Οι μικρορήξεις αυτές είναι δυνατόν να προκαλέσουν πόνο.
Επούλωση του δακτυλίου
Οι μικρορήξεις αυτές στη συνέχεια επουλώνονται δημιουργώντας ουλώδη ιστό που δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο αρχικός ιστός. Εάν η σπονδυλική στήλη υφίσταται επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, η συνεχιζόμενη διαδικασία ρήξης-επούλωσης εξασθενεί σταδιακά το τοίχωμα του δίσκου.
Εξασθένηση του πυρήνα
Με την πάροδο του χρόνου, ο πηκτοειδής πυρήνας (κεντρικό τμήμα) του δίσκου παραβλάπτεται και χάνει μέρος του περιεχομένου ύδατος. Το νερό αυτό είναι απαραίτητο για την απρόσκοπτη λειτουργία του δίσκου ως «αμορτισέρ».
Κατάρρευση του πυρήνα
Καθώς πλέον δεν μπορεί να δράσει ως «αμορτισέρ» ο πυρήνας σταδιακά καταρρέει και οι παρακείμενοι σπόνδυλοι πλησιάζουν ο ένας στον άλλο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε μη φυσιολογική φόρτιση και παθολογική συστροφή των σπονδυλικών αρθρώσεων (facets).
Σχηματισμός οστεοφύτων
Με τον καιρό η μη φυσιολογική ανατομική θέση των σπονδύλων μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία οστεοφύτων. Αν τα οστεόφυτα αναπτυχθούν προς το σπονδυλικό κανάλι μπορεί να πιέσουν το νωτιαίο μυελό ή τις νευρικές ρίζες (σπονδυλική στένωση)
Συμπτώματα
Η περιοχή του τραυματισμού μπορεί να είναι επώδυνη. Κάποιοι ασθενείς έχουν πόνο, υπαισθησία ή μουδιάσματα στα κάτω άκρα. Μπορεί να εμφανιστούν παροξεισμικά επεισόδια έντονου πόνου. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται με το κάθισμα, το σκύψιμο και τις στροφές. Η κατάκλιση συνήθως ανακουφίζει τα συμπτώματα.
Σύνδρομο σπονδυλικών αρθρώσεων (FACET JOINT SYNDROME)
Στην περίπτωση αυτή συμβαίνει μία κατάρρευση των σπονδυλικών αρθρώσεων, οι οποίες σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη και περιορίζουν την υπέρμετρη κινητικότητα. Φυσιολογικά, οι αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται από χόνδρο και περιβάλλονται από αρθρικό θύλακο, επιτρέποντας τις κινήσεις κάμψης και στροφής μεταξύ των παρακειμένων σπονδύλων.
Περισσότερα
Σπονδυλική στένωση
Η σπονδυλική στένωση προκαλείται από παθολογική ανάπτυξη οστού (οστεόφυτα) και μαλακών μορίων στους σπονδύλους , προκαλώντας έτσι στένωση του νωτιαίου σωλήνα. Όταν συμπιέζονται οι νευρικές ρίζες προκαλείται ένα επώδυνο κάψιμο με μουδιάσματα και /ή υπαισθησίες που ξεκινά από τη μέση και επεκτείνεται στα κάτω άκρα φτάνοντας μερικές φορές μέχρι τα πόδια.
Περισσότερα
Υγιής σπονδυλική στήλη
Ο νωτιαίος σωλήνας έχει αποστρογγυλωμένο τριγωνικό σχήμα και δεν πιέζει καθόλου τις περιεχόμενες νευρικές ρίζες, οι οποίες εξέρχονται ανεμπόδιστα δια μέσω των νευρικών τρημάτων.
Σπονδυλική στένωση
Νέα οστεόφυτα και υπερπλαστικά μαλακά μόρια μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα προκαλούν συμπίεση των νωτιαίων ριζών και την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της σπονδυλικής στένωσης.
Θεραπεία
Διενέργεια επισκληρίδιων εγχύσεων κορτικοστεροειδούς και τοπικού αναισθητικού μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική βελτίωση των συμπτωμάτων για κάποιο χρονικό διάστημα. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική (αποσυμπίεση με ή χωρίς σπονδυλοδεσία).
Περισσότερα
Εκφυλιστική
Η εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση οφείλεται σε ανεπάρκεια των σπονδυλικών αρθρώσεων που επιτρέπει την προς τα εμπρός ολίσθηση ενός σπονδύλου (πιο συχνά του Ο4 επί του Ο5). Προκαλείται στένωση του νωτιαίου σωλήνα και συμπίεση των νευρικών ριζών με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου που ακτινοβολεί στα δύο κάτω άκρα.
Ισθμική
Η ισθμική σπονδυλολίσθηση οφείλεται σε κάταγμα του σπονδυλικού ισθμού που επιτρέπει την προς τα εμπρός ολίσθηση του σώματος. Προκαλείται στένωση του νωτιαίου σωλήνα και συμπίεση των νευρικών ριζών με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου που ακτινοβολεί στα δύο κάτω άκρα.
Θεραπεία
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η χειρουργική (αποσυμπίεση και σπονδυλοδεσία), καθώς εξαιτίας της συνυπάρχουσας αστάθειας, τα συντηρητικά μέτρα συνήθως δεν αποδίδουν.
Σκολίωση
Περίπου 2% του πληθυσμού πάσχει από σκολίωση, μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία επέρχεται «στράβωμα» της φυσιολογικά ίσιας σπονδυλικής στήλης.
Περισσότερα
Αιτιολογία
Αν και υπάρχουν οικογενείς μορφές, στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια είναι άγνωστα (ιδιοπαθής σκολίωση). Συχνά εμφανίζεται πριν την εφηβεία και μπορεί να περάσει απαρατήρητη καθώς δεν προκαλεί πόνο. Στους ενήλικες σκολίωση μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας της επιδείνωσης μιας ελαφριάς παραμόρφωσης από την παιδική ηλικία, ή μπορεί να προκληθεί από εκφυλιστικές νόσους, όπως η κύφωση και η οστεοπόρωση.
Συμπτώματα
Η σκολίωση μπορεί να περιορίσει τη φυσιολογική κινητικότητα ενός ατόμου. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει πόνο ή και αναπνευστικά προβλήματα λόγω παραμόρφωσης του θώρακα.
Αναγνωρίζοντας τη σκολίωση
Προειδοποιητικά σημεία αποτελούν η ανισότητα στους ώμους, προβολή μιας (ή και των δύο) ωμοπλάτης, μια στραβή μέση, ή ένα υψωμένο ισχίο. Αν παρατηρηθεί κάτι από αυτά συνιστάται η επίσκεψη σε έναν ειδικό, ώστε να τεθεί η ακριβής διάγνωση.
Θεραπεία
Οι περισσότεροι ασθενείς με σκολίωση δε χρειάζονται καμιά θεραπεία. Η έγκυρη διάγνωση είναι σημαντική ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή παρακολούθηση κατά τη φάση ανάπτυξης για να διασφαλιστεί ότι η παραμόρφωση δε χειροτερεύει. Αν χρειαστεί αντιμετώπιση, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει θέση η χρήση ειδικού νάρθηκα, ενώ σε άλλες μπορεί να χρειαστεί χειρουργική θεραπεία (σπονδυλοδεσία).
Κύφωση
Η μη φυσιολογική αυτή κύρτωση της σπονδυλικής στήλης είναι μια παραμόρφωση που προκαλείται είτε από ασθένειες είτε από βλάβη των σπονδύλων.
Περισσότερα
Πώς σχηματίζεται
Η κύφωση έχει διάφορες αιτίες. Η κακή στάση μπορεί να χαλαρώσει τους σπονδυλικούς συνδέσμους οδηγώντας σταδιακά στην εμφάνιση κύφωσης. Παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης μπορούν να οδηγήσουν στην εξασθένηση και κατάρρευση των σπονδύλων, παραμορφώνοντας τη σπονδυλική στήλη. Στις συχνά υπεύθυνες παθολογικές καταστάσεις ανήκουν η οστεοπόρωση, η νόσος του Scheuermann (νεανική κύφωση), η φυματιώδης σπονδυλίτιδα και διάφοροι όγκοι.
Συμπτώματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο σύμπτωμα πιθανόν να είναι η εμφάνιση ενός ήπιου ύβου (καμπούρα) στο άνω μέρος της πλάτης. Σε περιπτώσεις σοβαρής κύφωσης ο ασθενής πιθανόν να έχει πόνους στον αυχένα και στη μέση. Μόνο ο γιατρός με τη βοήθεια ακτινογραφικού ελέγχου μπορεί να θέσει την ακριβή διάγνωση.
Θεραπεία
Οι περισσότεροι ασθενείς με κύφωση δε χρειάζονται θεραπεία. Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισής της συνιστώνται αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και ασκήσεις ενδυνάμωσης των οστικών δομών. Σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση ειδικού κηδεμόνα μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση σε παιδιά με αναπτυσσόμενο σκελετό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση (σπονδυλοδεσία).