Ολική Αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας ASI

ASI-MIS
(Anterior Supine Intermuscular Minimal Invasive Surgery)

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal invasive hip replacement) σίγουρα σημαίνει περισσότερα από απλά μια μικρότερη τομή. Οι σύγχρονες τεχνικές επικεντρώνονται στην προσπέλαση, στο πώς δηλαδή ο χειρουργός φτάνει στην άρθρωση του ισχίου. Ο σκοπός είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις βλάβες στους μύες και στους τένοντες, να κάνουμε το χειρουργείο μας πιο ατραυματικό για τον ασθενή, επιτυγχάνοντας έτσι συντομότερη παραμονή στην κλινική, γρηγορότερη και ευκολότερη κινητοποίηση και ανάρρωση και φυσικά τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές

MIS
ALMIS

Το ισχίο και η οστεοαρθρίτιδα

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από τη μηριαία κεφαλή που αρθρώνεται με την κοτύλη. Και οι δύο επενδύονται από τον αρθρικό χόνδρο που λειρουργεί ως λιπαντικό και «μαξιλαράκι» και επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συνή μορφή αρθρίτιδας, καταστρέφει τον αρθρικό χόνδρο και αποδιοργαν΄ωνει την άρθρωση του ισχίου προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.

Δυστυχώς, ο αρθρικός χόνδρος δεν μπορεί να επουλωθεί ή να αναγεννηθεί, όπως μπορούν άλλοι ιστοί του σώματος. Έτσι, η εκφύλιση του είναι μη αναστρέψιμη και εφόσον τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τη συντηρητική αγωγή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση με ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Συμβατική ολική αρθροπλαστική ισχίου

Στη συμβατική ολική αρθροπλαστική του ισχίου η τομή γίνεται είτε στο πλάι είτε στο πίσω μέρος της άρθρωσης του ισχίου. Στις προσπελάσεις αυτές απαιτείται να γίνει διατομή μυών και/ή τενόντων, οι οποίοι μετεγχειρητικά χρειάζονται αρκετό χρόνο να επουλωθούν. Στην περίοδι αυτή της επούλωσης, οι ασθενείς χρειάζονται τυπικά σημαντικό αριθμό φυσιοθεραπειών, προκειμένου η άρθρωση να ανακτήσει μετεγχειρητικά δύναμη και σταθερότητα.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου ASI (Anterior Supine Intermuscular)

Σε αντίθεση με τις συμβατικές ολικές αρθροπλαστικές ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας, στη μέθοδο ASI η τομή μας βρίσκεται μπροστά και όχι πλάγια ή πίσω. Η τροποποιημένη αυτή προσπέλαση μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε άμεσα την άρθρωση του ισχίου, πηγαίνοντας ανάμεσα από τους μύες που την περιβάλλουν. Οι συμβατικές προσπελάσεις αντίθετα απαιτούν να κοπούν οι μύες και/ή οι τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση.

Η ολική αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας ASI έχει αναπτυχθεί ώστε να ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα στους ιστούς που περιβάλουν την άρθρωση. Η διατήρηση της ακεραιότητας μυών και τενόντων μας επιτρέπει την άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς με βάδιση τη μέρα του χειρουργείου, συντελεί στην ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, στη μείωση της απωλειας αίματος και στην ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι καθιστά τη μέθοδο ASI μοναδική;

Η μέθοδος ASI αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με κορυφαίους χειρουργούς ισχίου παγκοσμίως, έτσι ώστε να εξελιχθούν τα μοναδικά εργαλεία που επιτρέπουν την πραγματοποίησή της. Παρόμοιες τεχνικές απαιτούν τη χρήση ειδικού χειρουργικού τραπεζιού που αυξάνουν τόσο το κόστος της επέμβασης όσο και το ποσοστό επιπλοκών. Αντίθετα, στην ASI χρησιμοποιούμε κανονικό χειρουργικό τραπέζι με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Το γεγονός αυτό συντελεί τόσο στη βέλτιστη τοποθέτηση των προθέσεων, ενώ επίσης καθιστά τη μέθοδο κατάλληλη για μεγάλο ριθμό ασθενών, οι οποίοι λόγω διαφόρων αντενδείξεων (π.χ. παχυσαρκία) δεν είναι κατάλληλοι για εφαρμογή άλλων μεθόδων ελάχιστης επεμβατικότητας ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Επιπρόσθετα με την τεχνική ASI χρησιμοποιούμε τα πλέον σύγχρονα εμφυτεύματα που διασφαλίζουν ταχεία ενσωμάτωσή τους, σταθερότητα και μακροβιότητα της ολικής αρθροπλαστικής.

Μετά την επέμβαση

Οι ασθενείς μετεγχειρητικά παραμένουν στην κλινική για 48-72 ώρες. Κατά το διάστημα αυτό λαμβάνουν την απαραίτητη αναλγητική αγωγή και ξεκινούν άμεσα φυσιοθεραπείες με πλήρη φόρτιση του χειρουργημένου άκρου. Η φυσιοθεραπεία προάγει την αιματική ροή, βοηθά το ισχίο να επανακτήσει την κινητικότητά του και διευκολύνει την ταχεία ανάρρωση. Ο ασθενής συνεχίζει τις ασκήσεις κινησιοθεραπείας μόνος του στο σπίτι σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες γιατρού και φυσιοθεραπεύτή.